Dansende rosiner

På ettermiddagen var det plutselig behov for en aktivitet. I kjøleskapet sto det en flaske vann med kullsyre og Emilie (det er mulig å høre henne i bakgrunnen)  hadde noen rosiner liggende på benken, da var det duket for eksperiment!

Eksperimentet er lillebroren til det klassiske Pepsi+mentos-eksperimentet, og baserer seg mye på det samme. Selv om rosiner er tørkede druer, så inneholder de fortsatt mye vann og tettheten er nokså lik den for kullsyre. Derfor trengs det ikke mange kullsyrebobler som fester seg i “skrukkene” på rosinene for at de skal flyte til overflaten.  På overflaten kollapser boblene og rosinene faller ned igjen.


Julestjerna friskmeldt

Giftig. Ved nikaffen kom samtalen rundt bordet inn på julestjerna og dens påståtte giftighet. Hvor giftig kunne den være, og hvorfor? Et raskt litteratursøk viser at julestjerna faktisk ikke er giftig, men at plantesaften inneholder stoffer som kan utløse kryssallergi for de som allerede er allergiske mot latex[1]. Amerikansk giftinformasjonsentral har anslått giftigheten som så lav […]


Structural origins of AGC protein kinase inhibitor selectivities: PKA as a drug discovery tool

Mastergraden min handlet om protein kinaser, et av cellens kommunikasjonsverktøy. Protein kinaser er enzymer som kjemisk modifiserer andre enzymer ved å sette fosfat-grupper (PO4) på spesifikke serin,treonin eller tyrosin-seter. Vi kaller de protein kinaser fordi de modifiserer andre proteiner, i motsetning til andre kinaser som kan modifisere karbohydrater og lignende. Jeg bidro til et minireview, […]


Smaken av DMSO

Å jobbe med hansker er noe herk, og hvis det det er en HMS-synd jeg må innrømme, så er nok det at jeg står over hansker fra tid til annen. Men når jeg jobber med DMSO så bruker jeg å tenke meg om to ganger . Dimetylsulfoksid er det fulle navnet til DMSO, det er […]


Nesefett

Professor (nå emeritus) Lars Kristian Hansen hadde en laboratorieøvelse som inngikk i et kurs jeg tok i løpet av bachelorgraden min. Vi skulle løse krystallstrukturen av et lite organisk molekyl. Da hadde jeg allerede noen års erfaring med krystallstrukturer av enzymer, så jeg forventet lite utfordring. Skepsisen var derfor stor da Prof. Hansen ba meg […]


På TV igjen

UiT Norges Arktiske universitet har vært min arbeidsgiver i en årrekke. Så når jeg ble spurt om å være med i en reklamefilm for kjemi-studiet var det klart at jeg ville være med. På youtube-videoen under forteller jeg om min motivasjon for å begynne på PhD-en og hvorfor alle burde komme til Tromsø. Jeg kommer […]


Hår

Hår er forbeholdt oss pattedyrene, og vokser over hele kroppen vår(med unntak av på fotsålene og på handflatene). Mye sosial status er knyttet til hår og mengden sjampo-reklame på TV viser jo at markedet åpenbart er stort. Hår består for det meste av proteiner. Proteiner er cellens byggesteiner, og de har mange ulike funksjoner. Proteinene […]


Frisk grønn brokkoli

 Brokolli, som andre grønnsaker får sin grønnfarge fra molekylet klorofyll. Klorofyll er et pigment som vi finner hos planter, alger og cyanobakterier. Klorofyll er et ringformet molekyl, som inneholder et magnesium-ion. Hvis pH blir for lav vil det porfyrinets egenskaper endre seg, slik at magnesium-ionet ikke lengre binder og som resultat mister brokkolien mye av […]


Vær varsom med lakrisen

Glycyrrhizin er et glykosid, det vil si et organisk stoff som består av et karbohydrat(glykonet) koblet til et ikke-karbohydrat(aglykonet), som smaker minst 30 ganger søtere enn vanlig sukker. Navnet, som jeg måtte dobbeltsjekke at faktisk var korrekt norsk skrivemåte, kommer fra det latinske navnet på lakrisroten (Glycyrrhiza glabra), og glycyrrhizin er det som gir lakrisen […]


Mest sannsynlig ikke kreftfremkallende

Daglig leser vi artikler om at nye stoffer er funnet å være (potensielt) kreftfremkallende, og vel så ofte kan vi lese at de samme stoffene motvirker kreft. Det refereres da ofte til IARC sine lister over potensielt kreftfremkallende stoffer, og jeg skal ikke si noe vondt om arbeidet International Agency for Research on Cancer (IARC, […]