Tre bibliotek har fått midler til å spre kunnskap om dataspill

Tidligere i høst lyste Norsk filminstitutt (NFI) ut midler til å holde arrangement om dataspill der bibliotek ble oppfordret til å søke. Nå har altså tre bibliotek fått midler til dette formålet.

Gjøvik bibliotek- og litteraturhus, Trondheim bibliotek og Longyearbyen bibliotek har fått 130 000 kr sammenlagt fra NFI til spillformidling. I Longyearbyen får de også besøk av det norske spillselskapet Red Thread Games for å fortelle om inspirasjonen bak spillet Svalbard.

NFI lyser hvert år ut midler både til å holde arrangement om og rundt dataspill. Måler er å styrke kompetansen til bibliotekarer, pedagoger og andre yrkesgrupper som arbeider med formidling av nettopp dette. Ordningen skal bidra til bredde og kvalitet i dataspilltilbudet for barn, unge og voksne, og styrke dataspillkulturen i Norge.

Kilde:

The Recorder - Dickinson Memorial Library organizes Video Game Day

Bokomtale: Ingvar Ambjørnsen. Utsikt til paradiset (1994)

Utsikt til paradiset er den første boka i Ingvar Ambjørnsen sin serie om Elling. Ambjørnsen er kjent for sine skildringer av mennesker som står utenfor samfunnet, og denne romanen er ingen unntak.

Elling har bodd hele livet sitt i en drabantbyblokk og bor nå alene i leiligheten som han tidligere delte med sin nå avdøde mor. Han lever fint av trygden sin, og bruker mesteparten av tiden sin på å studere naboene sine gjennom et teleskop som han har satt på morens gamle rom. Derifra får han innblikk i naboene sine liv bak lukkede dører. Han gir de egne navn og fantaserer om hvilke historier, livsløp og verdier disse menneskene har.

Ellers bruker Elling mye tid på Gro Harlem Brundtland, som han er stormforelsket i. Han vet alt om henne, og er en ivrig samler av bilder, avisutklipp og andre Brundtland-relaterte saker. Hun er for Elling det eneste sikre i livet, i en ellers kaotisk tilværelse.

Utsikt til paradiset beskriver ensomhet og isolasjon på en veldig bra måte. Boka har nesten ingen direkte dialog, og handlingen foregår nesten utelukkende inne i Ellings hode og leilighet. Boka er sår og trist, men også ufattelig morsom fordi Ellings fantasi til tider ikke har noen grenser.

Boka er relativt kort på rundt 150 sider og kan lett leses på en kveld eller to. Om man liker romaner man kan relatere til, le og gråte av så er denne rimelig treffsikker. Alle kan relatere til Elling på et eller annet vis.

Ingvar Ambjørnsen er en av Norges mest suksessfulle forfattere og har skrevet en rekke bøker som har sitt spor på norsk litteratur. Ambjørnsen skriver stort sett om mennesker som lever på kanten av samfunnet og som sliter med å opprettholde en normal tilværelse.

Om denne boken skulle falle i smak så har Ambjørnsen skrevet en rekke flere romaner om Elling, der flere av disse også er blitt filmatisert. Den første filmen om Elling, basert på den tredje boken i serien Brødre i blodet (1996), ble faktisk Oscar-nominert.

Skrevet av Christian Skallebø Karlsen