“Nattmennesket” – Bjerke’s første krimroman

I den vakre men isolerte villaen «Sjøsus» er det duket for den årlige sommerfesten. Vår hovedperson, forfatter Bernhard Borge, har blitt invitert sammen med ulike pregede individer for å nyte denne begivenheten. Men når verten blir brutalt drept endres «Sjøsus» fra ett idyllisk sted til ett sted av ren ondskap. Det samme gjelder for menneskene som er samlet der; motivene er sterke blant dem alle. Sammen med politimannen Hammer og terapeuten Bugge prøver vår hovedperson å nøste fram sannheten i alt dette. Men de brutale handlingene fortsetter, og sannheten viser seg å ligge dypere i menneskets sinn enn man først skulle ha antatt.

Bilde: Aschehoug, bokomslag av “Nattmennesket”, utgitt 2011.

«Nattmennesket» av André Bjerke ble først utgitt i 1941 og er hans første krim. Året etter kom Bjerke’s største og mest kjente roman «De dødes tjern». Gjennom disse har forfatteren laget en lang rekke med krimromaner.

Romanen bærer preg av å være fortalt i første person av Borge; ut av dette opplever vi en annen tidsalder igjennom illustrasjon av miljø, men også gjennom Bjerke’s valg av dannet språk. Boken inneholder korte og spennende kapitler som lett er altoppslukende i seg selv. I tillegg med Borge’s kunnskap, og hans kjennskap til de andre karakterene, arbeider Bjerke sterkt med å få leseren til å tenke, å forstå og å løse dette mordet i hans univers sammen med karakterene.

Store deler av boken er skildret kronologisk og hendelsesforløpet foregår for det meste i villa «Sjøsus». Unntaket i ligger primært i første kapittel der Bjerke introduserer ett tilbakeblikk til hvordan Borge, Bugge og Hammer ble samlet i villaen. Verdt å merke med dette kapittelet er Bjerke’s presisering av hvordan alle karakterene sammen trengs for å løse mordet. Spesielt med vekt på Bugge, og hans ny-moderne psykologiske perspektiv på hvordan man skal fange noen som er ett Nattmenneske.

«Nattmenneske» er en norsk krim som anbefales for nyere krim lesere. Med karakterene og miljøet klarer man lett å bli dratt inn i en annen dimensjon der ett mord må løses. For så å følge dem mot slutten der en uhyggelig sannhet skjuler seg. I tillegg illustrerer Bjerke en sterk moderne politietterforskning; ut av det gir det en god relasjon til moderne krimnoveller.

Av Martine Johannessen Hatling

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *