Hvordan jobbe med endringsarbeid i en travel hverdag

Endringsarbeid er en viktig del av mange organisasjoner. Det handler om å tilpasse seg nye situasjoner, utfordringer og muligheter, som helst bør resultere i et positivt resultat.  Men endringsarbeid er ikke alltid lett. Selv for oss i forbedringsteamet, som har kunnskap og ferdigheter for å lede og støtte endringsprosesser, kan det av og til være vanskelig å gjøre endringer i daglige rutiner. Hvorfor er det slik? I dette blogginnlegget vil jeg dele noen refleksjoner fra egen hverdag.

Tidligere i høst overhørte jeg min datter spørre sin storebror om han kunne forklare hvordan man bøyer verb på spansk. Svaret hun fikk var å be ChatGPT å forklare det for henne. Det var et svaralternativ jeg ikke hadde tenkt på i det hele tatt, men som for 16-åringen var en selvfølge. Denne samtalen fikk meg til å reflektere over at det skjer endringer rundt oss og at noen (i dette tilfelle min sønn) er raskere å teste ut nye system, når andre (deriblant meg selv) ikke tar seg tid til det samme. Kanskje er interessen min for å teste nye system ikke stor nok, men jeg vil si at det vel så mye handler om er at jeg ikke tar meg tid til å utvikle nye ferdigheter og ta de inn i mine daglige rutiner. Dette kan jo resultere i at jeg går glipp av muligheter for å jobbe smartere og få en mer effektiv arbeidshverdag.

Akkurat det siste om å gjøre hverdagen mer effektiv er noe som vi i Forbedringsteamet ser nærmere på i høst. Vi observerer at vi skriver ned og fordeler arbeidsoppgaver i ulike systemer, det kan være i Planner, Excel, på epost, i chatt osv. Vi syns jo selv at det er gode grunner til dette, men når man tenker over det så tar det faktisk litt tid å finne oppgavene, og vi risikerer å glemme av oppgaver (noe vi også gjør innimellom). Et forbedringsforslag er derfor å samle oppgaver fra ulike Office systemer i noe som heter «To Do» eller «Tasks levert av Planner og To Do». Umiddelbart kan det høres forlokkende ut å samle alle oppgaver ett sted, men vi vet ikke om det vil gjøre hverdagen vår enklere eller om vi må bruke mer tid på forarbeid for å få det til. Dette skal vi undersøke nærmere og teste ut.

I endringsarbeid generelt er det viktig med god forankring, informasjon og involvering. Dette har vi på plass i vårt lille team, men vi må også ta oss tid til å bli kjent med et nytt system og endre på våre egne rutiner. Kanskje er det her endringsarbeidet møter motstand. I en allerede travel hverdag er det fort gjort å tvile på om endringsarbeidet vil føre til en bedre hverdag og om vi har kapasitet og kompetanse for å få det til.

Om det er noe vi har lært gjennom årene så er det at man må ha tålmodighet når man jobber med endrings- og forbedringsarbeid. Tålmodighet og tid er kanskje nøkkelen også her i et arbeid som tilsynelatende ikke haster, men likevel kan være viktig. Ved å bryte opp arbeidet i mindre deler og ta litt av gangen over en lengre periode kan vi skape kapasitet til å jobbe med endringsarbeid som på sikt kan gi oss en mer effektiv hverdag.

-Karin Eilertsen

Be the first to like.