God kjemi

Jeg er en kjemiker.
Mange har nesten en liten stolthet i å proklamere at de aldri var flinke i kjemi på skolen, uten at jeg helt kan forstå hvordan det skal være en prestasjon.

Jeg tror grunnen til at jeg liker kjemi så godt er at det er så stimulerende. Hele verden er fylt av kjemi, og alt som skjer i livene våre involverer kjemi.

caffeine

Koffein

Noe av det første jeg gjør på morgenen er å koke en kopp kaffe til kona (hun klarer seg på pulverkaffe). Koffeinet i kaffen (~40 mg/dl) er sentralstimulerende fordi det kjemisk sett ligner på adenin, og koffeinet kan binde til adenin-reseptorene som i utgangspunktet får oss til å føle oss trøtte. Effekten av koffein begynner innen en time er gått, og kan vare i flere timer. Men den første effekten man får er nok bare fordi man liker smaken og det er godt med varm drikke når man er trøtt.

Jeg er utrolig takknemlig for å leve i en tidsalder der det er mulig å forstå slike mekanismer. Der vi har teknikker som lar oss studere alle de finurlige systemene vi har i kroppen vår.

Hva fremtiden bringer vet ingen, men jeg er sikker på at den vil bringe kjemikere mye glede.

 

Comments are disabled for this post