Gull, røkelse og myrra

I Matteus 2,11 står det skrevet

De gikk inn i huset og fikk se barnet hos moren, Maria, og de falt på kne og hyllet ham. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra.

Bibelen sier ikke så mye om vismennene annet enn at de kom fra Østen. Legenden sier at de het Kaspar, Melchior (Melkior) og Balthasar (Baltasar), men grunnlaget for det er at det var tre gaver, og derfor tre vismenn. Men kjemikeren i meg begynner å tenke; hva er røkelse og myrra?

Gullflak flytende i en væske på kontoret mitt

Gullflak flytende i en væske på kontoret mitt

Gull har jeg kontroll på. Det er et grunnstoff, og et edelmetall. Edelt fordi det ikke lager forbindelser med så mange stoffer. Men gull er ikke uangripelig, kongevann kan brukes til å løse opp gull. George de Hevesy brukte blandingen av saltstyre og salpetersyre da han løste opp nobel-pris medaljongene til Max von Laue og James Franck mens Tyskland innvaderte Danmark under andre verdenskrig. Når krigen var slutt kunne medaljongene på nytt støpes, uten at tyskerne noen gang fant gullet som hadde fått stått uforstyrret på et kjemikalierom.
Det påpekes fra tid til annen at det er ikke er en ubegrenset mengde gull i verden. Men det er fortsatt veldig mye!

gold-human

Det er faktisk ganske mye gull på jorda, man kunne fått plass til over 100000 mennesker inne i en kube tilsvarende av den som all verdens gull ville utgjort hvis gullet ble smeltet i en kube.

Røkelse derimot måtte jeg slå opp. Navnet kommer åpenbart av at det danner røyk når det brenner.
Røkelsen produseres av tørket kvae fra Boswellia Cateri og andre Boswellia-arter som vokser i Øst-Afrika og opp mot den arabiske halvøy.
Kvae består av ulike hydrokarboner slik som terpener og gummistoffer, og stivner når de flyktige hydrokarbonene fordamper. Trærne bruker kvaen som et forsvar mot skadedyr, væskeproduksjonen gjør det vanskelig for biller å spise treet. Hydrokarboner brenner godt, og kvaen er dermed den delen av røkelsen som får det til å brenne og røyke. Terpenene har skarp lukt, terpentin er et eksempel på et terpen som vi kan møte i hverdagen.
Men mye av de karakteristiske luktene kommer fra tilsatte krydderplanter slik som kanel, lavendel og koriander.

Røkelse medfører mye røyk

Røkelse medfører mye røyk

Myrra var den siste gaven. På samme måte som røkelse er det et produkt fra trær, men myrra er fra barken til Commiphora som vokser i de samme områdene som Boswellia.
Navnet kommer av det arameiske ܡܪܝܪܐ (murr), som betyr bitter. Myrra har igjennom historien hatt en rekke bruksområder, fra tannpleie til kreftbehandling(dog ser resultatene ut til å begrense seg til petriskåler).
Furanoeudesma-1,3-diene og andre forbindelser fra myrra har blitt demonstrert som effektive i flere labforsøk, men ingen ser ut til å ha blitt utviklet videre.

Det som er tankevekkende er at gavene som ble gitt til den lille familien kanskje måtte selges mens de var flyktninger i Egypt.

Selvsagt er teamet også dekket grundig av Compound Interest

Selvsagt er teamet også dekket grundig av Compound Interest

Comments are disabled for this post