Har du noen gang lurt på hvorfor håret blir så forferdelig bustete når du legger deg til å sove med vått hår? I dag skal vi se på hvordan kjemien løser opp flokene!

Hår

Hår er forbeholdt oss pattedyrene, og vokser over hele kroppen vår(med unntak av på fotsålene og på handflatene). Mye sosial status er knyttet til hår og mengden sjampo-reklame på TV viser jo at markedet åpenbart er stort.

Hår består for det meste av proteiner. Proteiner er cellens byggesteiner, og de har mange ulike funksjoner. Proteinene er igjen bygd opp av lange kjeder med 20 ulike aminosyrer satt sammen i forskjellig rekkefølger. Kjedene holdes sammen av ulike krefter, som hydrogenbindinger og disulfidbruer. 

Noens hår er vilt, og noens hår er flatt. Men visste du at det er kjemien som avgjør frisyren? Av Tobias Schapire/flickr

Hydrogenbindinger er så svake at vannet fra en hårvask bryter de. Når håret igjen for tørke, kommer bindingene på plass igjen og hvis du la deg til å sove med vått hår, har håret nå tatt en noe abstrakt form.

Disulfidbruene er vesentlig sterkere, og tåler en hårvask. Langt sterkere behandling må til for å endre disse, for eksempel kan man utsette håret for varme, eller for et reduksjonsmiddel. Og det er nettopp det man gjør når man bruker krølltang, rettetang og hårspray(det er reduksjonsmiddelet som får de til å lukte så fælt). Denne effekten blir permanent og tåler dermed en hårvask. 

På denne måten er proteinenes struktur sterkt knyttet til hvordan våre frisyrer blir.

Hvis du har hår som meg derimot, er tyngdekraften en veldig viktig faktor, for hos meg sørger den for at håret ligger helt flatt.

 

Hår består ikke bare av proteiner, men også et lag med døde celler som ligger utpå protein-fibrene og beskytter de. Når dette laget med celler skrapes av endene får man flisete hårtupper, og ingen sjampo i hele verden kan reparere dette, de må klippes bort.

Kroppen bruker også håret til å kvitte seg med avfallsstoffer, innerst i hårstråene er det kanaler som frakter avfallsstoffer ut av kroppen. Derfor kan man påvise spor av narkotika og medisiner ved bare noen få hårstrå.

Kilder:

http://www.hairformula37.com/chemistry.htm
“Better Hair Through Chemistry” http://www.exploratorium.edu/exploring/hair/index.html
http://www.suite101.com/content/hair-curling-and-protein-chemistry-a197099

Comments are disabled for this post