Gjesteopptreden

Hverdagskjemi på sitt beste på dinside.no. Sammen med flere andre kjemikere i Norge ble jeg intervjuet om hverdagskjemi.

Først ut “Effektive rengjøringsmidler” der vi diskuterer at ting ofte ikke er SÅ skittent, og at veldig mye kan vaskes bort med vann og en god klut. Om det ikke føles godt nok, er håndoppvaskmiddel ofte mer enn nok. En glassmester jeg kjenner sverger til bare vann på mikrofiberklut, og en sprut med sprit om vannet ikke skulle ta alt.faksmilie dinside

I artikkelen “Geniale salt-triks” var temaet ulike ting du kan bruke salt til ( i tillegg til å gi maten din litt smak). Visste du for eksempel at snø+salt gir en effektiv kuldeblanding for å lage iskrem? En plan for en vinterlig påske kanskje.

Til sist, diskuterte vi om en bør “Blande rengjøringsmidler”. Svaret er generelt nei, men det er noen smarte triks en kan finne. Salmiakk er kjent for å være veldig godt til å løse fett, men siden det ikke er en såpe så risikerer du at fettet bare spres utover. Salmiakk pluss håndoppvaskmiddel derimot kombinerer det beste av de to produktene. Salmiakk og klorin derimot er potensielt veldig farlig. Den stikkende lukten i basseng er visstnok ikke lukten av klor, men kloraminer som dannes når klorinet i bassenget reagerer med urin fra de som bader. [1] Ufarlige mengder i et badebasseng, men om du blander de i en bøtte

 

[1] https://chlorine.americanchemistry.com/Science-Center/Chlorine-Compound-of-the-Month-Library/Chloramines-Understanding-Pool-Smell/#:~:text=Pool%20smell%20is%20due%2C%20not,on%20the%20bodies%20of%20swimmers.

Comments are disabled for this post