Tårer

T

årer triller når vi er trist, når øynene våre er irriterte og når vi flirer alt for mye.

Credit: Prerana Jangam, http://www.pdpics.com/

Credit: Prerana Jangam, pdpics.com

Tårenes grunnleggende funksjon er å væte øynene. Disse tårene kalles basale tårer, og de smører øynene samtidig som de fjerner støv og rusk som ellers kunne skadet øyet. I løpet av et døgn produseres det nesten et gram med tårer bare for å holde øynene fuktig. Disse tårene består primært av vann, men det er også salter, lipider (fettstoffer), og en rekke enzymer. Blant annet finner vi enzymet lysozym i tårer, og lysozym er en del av vårt immunforsvar. Lysozym bryter ned celleveggen (spesifikt peptidoglykan-laget) til enkelte bakterier, slik at bakteriene dør.

Refleks-tårer kommer når forbindelser eller inntrykk “irriterer” nervesystemet vårt. For eksempel skjæring av løk, skarpt lys, hot mat eller hosting. Formålet er å vaske ut eventuelle irritanter fra øynene.

Den siste kategorien tårer er de følelsemessige tårene. De er forskjellige fra de andre sortene tårer, ved at de inneholder hormoner. Blant hormonene som skilles ut er det blant annet et smertestillende hormon, som antyder at hormonene er med på å få deg til å føle deg bedre etter at du har grått.

Jeg kom til å tenke på temaet etter å ha sett en episode av CSI: NY (A Daze of Wine and Roaches), i utgangspunktet fordi jeg tenkte at det umulig kunne stemme at det var tre ulike sorter tårer. I CSI NY ble dette brukt til å avsløre ei jente som løgner, fordi tårene hennes ikke hadde vært emosjonelle tårer. Det er ikke hver gang man lærer noe nytt av å se på CSI NY, men denne gangen var det faktisk ganske interessant.

 

Comments are disabled for this post