Illeluktende Island

Helgas største nyhet må ha vært at det lå kloakklukt over hele Midt-Norge, akkurat i fredagstaco-tid[1].

Google trends-søk for "svovel" fra 28.09-04.10 viser at Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag var mest utsatt i Norge

Google trends-søk for “svovel” fra 28.09-04.10 viser at Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag var mest utsatt i Norge

Mediene kunne heldigvis rapportere at det ikke var kloakknettet det var noe galt med, men heller en flom på Island.
Faktisk var det elva Skaftá som flommet over med smeltevann fra en isbre. Mens smeltevannet rant igjennom det vulkanske landskapet reagererte det åpenbart med svovelforbindelser i jorda, slik at hydrogensulfid ble frigitt. Mennesker lukter hydrogensulfid ned til 10 ppb (10 deler hydrogensulfid per milliarddeler luft) [2]. Men hvis man kunne lukte det over hele Midt-Norge (Møre og Romsdal + Sør-Trøndelag dekker ̃~30000 kvadratkilometer) 1300 km unna, hvor mye hydrogen-sulfid må ha blitt dannet?

Et raskt overslag [3] med noen grove forenklinger i Wolfram Alpha antyder at over 400 tonn hydrogensulfid var i lufta over Midt-Norge. Vind-retningen fra Island var rettet mot øst, men en del gass må jo ha spredd seg i andre retninger. Elva hadde en strøm på opptil 2,200 m3 i sekundet, så sånn sett var det kanskje ikke så overraskende at store mengder hydrogensulfid kunne produseres.

Hydrogensulfid er blitt assosiert med flere episoder der nesten alt liv på jorda er blitt utslettet[5].Hazard_TT.svg
Men man må opp i 1000 ppm (parts per million) før det tar livet av deg øyeblikkelig, og selv ved 100ppm kan man overleve i over 48 timer. Du kan dessverre ikke stole på luktesansen her, selv om man kan lukte hydrogensulfid ned til ~10ppb vil luktesansen slutte å reagere ved ca 50 ppm.

Det har tilogmed blitt spekulert i at hydrogensulfid kunne brukes for å indusere en “skinndød” tilstand, basert på forsøk på mus [4], men forsøk på sauer mislyktes.

[1] http://www.dagbladet.no/2015/10/03/nyheter/innenriks/roar/trondheim/svovel/41337037/
[2] https://www.osha.gov/SLTC/hydrogensulfide/hazards.html
[3] (convert ((Møre og Romsdal, Norway | area+Sør-Trøndelag, Norway | area)×10 meters) air | density to metric tons)/1000000
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15845845
[5] https://dx.doi.org/10.1144%2F0016764903-059

Comments are disabled for this post