Statsministeren om samehets: – Grenser for hvor mye du skal tåle

Statsminister Erna Solberg inviterte fredag 5. februar (2021) til en 30 minutters samtale om samehets. Jeg har invitert som professor til å fortelle om forskning på området. Statsministeren var interessert å spurte mange aktuelle spørsmål.
                                                                                                 Bilde © Ketil Lenert Hansen
Jeg hadde en hjertesak:
“Professor Ketil Lenert Hansen fortalte at tre av fire samiske ungdommer har opplevd diskriminering for å være samisk, og at det påvirker helsa i negativ forstand.
– Jeg har en hjertesak i dag, statsminister, og det er at jeg anbefaler en egen handlingsplan for hets. Samehetsen er veldig komplisert, og har bygd seg opp over flere hundre år. Det handler om maktstrukturer, om å revitalisere og ta kulturen tilbake, og det er viktig å arbeide for dette og få bort blindflekkene i samfunnet, sa Hansen.
– Vil det komme en egen handlingsplan? spurte iTromsøs journalist.
– Regjeringa vurderer hvordan vi skal følge dette opp videre. Mange opplever hatytringer og diskriminering, og vi er opptatte av å ha tiltak og planer og strategier som arbeider mot dette, sa Helleland.
– Har Norge et alvorlig rasismeproblem? spurte NRK Sápmi.
– Norge er ikke et utpreget rasistisk land, men vi har alle en del fordommer og stereotypier om hverandre, og folk gjør ubevisste handlinger som virker diskriminerende, sa Solberg.”
Linker til omtale av møtet i itromsø og Folkebladet