Alle har et forhold til chili, enten så hater vi det eller så elsker vi det.
Noen syns paprika blir i sterkeste laget, mens andre spiser chili til hjertet stopper. Hvorfor er det slik?

–selv en konsentrasjon på 10ppm(deler per million) er nok til at vi får en midlertidig brennende følelse i munnen

Red hot chili peppers

Credits: Lauri Rantala, flickr.com

Credits: Lauri Rantala, flickr.com

Chili-pepper(Capsicum annuum) kommer opprinnelig fra Sentral- og sør-Amerika, der  innbyggerene i fordums tider hadde chili-pepperene som et hellig krydder. Det var Christopher Columbus som tok med seg chili tilbake til Europa, og selv om chili ikke er i slekt med pepper(piper nigrum) så brukes pepperbegrepet den dag i dag om chili fordi den ble brukt som et substitutt for svart pepper.

Chili-planten, som alle planter, har et behov for å få spredt frøene sine. Pattedyr er ikke veldig effektive frøbærere, mens fugler kan spre frø over mye større områder. Derfor mener forskere at chili-planten har tatt i bruk det utrolig pirrende stoffet capsaicin, som kun påvirker pattedyrs smaksnerver.

Capsaicin, som ligner mye på de molekylene som gir ingefær og pepper smaken sin, gir en intens smak. Faktisk er våre smaksløker så sensitive for stoffet at selv en konsentrasjon på 10ppm(deler per million) er nok til at vi får en midlertidig brennende følelse i munnen.

Cellene i den store nerven “Nervus trigeminus” blir stimulert og irritert av capsaicin, og det er det som gir varmefølelsen. Som respons på irritasjonenen frigir kroppen endorfiner, som gir en naturlig rus, samtidig som pulsen, metabolismen, spyttproduksjonen og svettingen tiltar.

På grunn av den kraftige responsen kroppen gir er capsaicin blitt brukt til mye. Capsaicin er en viktig del av politets arsenal i form av pepperspray, men også leger bruker capsaicin for å få bukt med kronisk smerte.

Under OL i Bejing fikk capsaicin mye oppmerksomhet da Tony André Hansen og hesten hans Camiro ble utestengt fra etter positiv dopingprøve. Det viste seg at hesten Camiro hadde fått en capsaicin-salve på benet for å lindre smerte.

Comments are disabled for this post