Arganolje – friskere hud med geitefjøslukt?

Min mor hadde vært i selskap og blitt overbevist om at hun måtte prøve et nytt hudprodukt, arganolje. Den høye prisen på innvandrerbutikken hadde visst imponert, og hun slo til. Huden ble myk, men plutselig luktet det geitefjøs! Arganolje ekstraheres fra frukten til argantreet som vokser i Marokko. Oljen inneholder vitamin E og omega-6 og […]


Vi trives med å måke

I går ville jeg ha skryt for å ha måket parkeringsplassen vår, men kona var ikke imponert. Hennes påstand var at menn egentlig liker å måke; litt tid for seg selv og småprat med naboene. Jeg holdt på å bli fornærmet (jeg hadde jo vært ute og måket en god stund!), men så innså jeg […]


Karamellisering av sukker

Adventskalenderen for 4. desember var bygging av pepperkakehus. Matteus spiste seigmennene og jeg fikk meg en solid forbrenning på ringefingeren, suksess! Men hva er det som skjer når vi smelter sukker? Det viser seg at det er en komplisert prosess, som består av mange ulike reaksjoner. Sukkeret går fra å være i fast form til […]


På reise

Jeg er glad i å reise,  og siden jeg er så heldig at jeg får jobbe med forskning blir det en del reising. Dog reiser jeg ikke like mye som Kenneth Ruud (1). Denne uken reiste jeg til ESRF, et europeisk samarbeid for synkrotron-forskning, plassert i franske Grenoble (vinter-OL i 1968). Siden det er dyrt […]


Nye protein kinase inhibitorer

Protein kinaser utgjør 2% av antall proteiner i kroppen vår. Protein kinaser overfører fosfat-grupper fra adenosin trifosfat (ATP) til andre proteiner, vanligvis på aminosyrene serin, treonin eller tyrosin som alle har en hydroksyl-gruppe. Overføringen av fosfat-grupper er en av måten signaler formidles i kroppen vår. I en stor organisme som et menneske er det utrolig […]


Søt som honning

Bieoppkast blir til sødme i din te. Biene samler nektar fra blomster og regurgiterer det i bikuben der vannet fordamper og honningen samles opp. Enzymene i bienes fordøyelsessystem, deriblant amylase og invertase, gir honningen de egenskapene vi kjenner ved å bryte ned polysakkarider (stivelse) til monosakkarider som fruktose og glukose. Etter denne prosessen er det […]


Sølv i treningsklær og antibiotikaresistens

En av forrige ukes store nyheter hadde overskiftten “Gift i treningstøy” [1]. Jeg tok det selvsagt helt med ro siden jeg ikke er noen storforbruker av treningstøy. Saken går ut på at flere treningstøyprodusenter har brukt “nanosølv” i klærne, fordi det hindrer bakteriell vekst og på den måten motvirker svettelukt. Personlig ønsker jeg jo at […]


Illeluktende Island

Helgas største nyhet må ha vært at det lå kloakklukt over hele Midt-Norge, akkurat i fredagstaco-tid[1]. Mediene kunne heldigvis rapportere at det ikke var kloakknettet det var noe galt med, men heller en flom på Island. Faktisk var det elva Skaftá som flommet over med smeltevann fra en isbre. Mens smeltevannet rant igjennom det vulkanske […]


Møre poteter med kiwi?

En kollega fortalte meg at hun hadde hørt på radio at et enzym i potet ble aktivert hvis man ikke varmet opp potetene fort nok, og at man da aldri fikk potetene myke igjen. Det hørtes akkurat så sprøtt ut at jeg måtte finne ut hva det var som foregikk. Litt googling viste at det […]


Hypnotiserende flammer

Flammer som fortærer og flammer som gir. Det er noe eget med å sitte med bålet. Med speiderne satt jeg i går ved leirbålet og så på flammene mens jeg forberedte meg til å sove ute uten sovepose. Det gikk nesten bra å sove uten sovepose, men neste gang skal jeg ha sko som holder […]