På TV igjen

UiT Norges Arktiske universitet har vært min arbeidsgiver i en årrekke. Så når jeg ble spurt om å være med i en reklamefilm for kjemi-studiet var det klart at jeg ville være med.
På youtube-videoen under forteller jeg om min motivasjon for å begynne på PhD-en og hvorfor alle burde komme til Tromsø.

Jeg kommer på etter 3 minutter.
Hvis du syns det var kjempebra, og vil se enda mer av meg så er det også et innslag fra Schrödingers katt i web-arkivet der jeg forteller enda mer om min egen forskning.
Krystaller mot antibiotikaresistens


Hår

Hår er forbeholdt oss pattedyrene, og vokser over hele kroppen vår(med unntak av på fotsålene og på handflatene). Mye sosial status er knyttet til hår og mengden sjampo-reklame på TV viser jo at markedet åpenbart er stort. Hår består for det meste av proteiner. Proteiner er cellens byggesteiner, og de har mange ulike funksjoner. Proteinene […]


Frisk grønn brokkoli

 Brokolli, som andre grønnsaker får sin grønnfarge fra molekylet klorofyll. Klorofyll er et pigment som vi finner hos planter, alger og cyanobakterier. Klorofyll er et ringformet molekyl, som inneholder et magnesium-ion. Hvis pH blir for lav vil det porfyrinets egenskaper endre seg, slik at magnesium-ionet ikke lengre binder og som resultat mister brokkolien mye av […]


Vær varsom med lakrisen

Glycyrrhizin er et glykosid, det vil si et organisk stoff som består av et karbohydrat(glykonet) koblet til et ikke-karbohydrat(aglykonet), som smaker minst 30 ganger søtere enn vanlig sukker. Navnet, som jeg måtte dobbeltsjekke at faktisk var korrekt norsk skrivemåte, kommer fra det latinske navnet på lakrisroten (Glycyrrhiza glabra), og glycyrrhizin er det som gir lakrisen […]


Mest sannsynlig ikke kreftfremkallende

Daglig leser vi artikler om at nye stoffer er funnet å være (potensielt) kreftfremkallende, og vel så ofte kan vi lese at de samme stoffene motvirker kreft. Det refereres da ofte til IARC sine lister over potensielt kreftfremkallende stoffer, og jeg skal ikke si noe vondt om arbeidet International Agency for Research on Cancer (IARC, […]


Reingalskap – prionsykdom blant reinsdyr

Kugalskap var i min barndom en stor trussel, og for å få bukt med sykdommen som skyldes misfoldede proteiner ble det slaktet over fire millioner kyr. Nå er en lignende infeksjon påvist hos villrein i Norge. I midten av mars fant Norsk institutt for naturforskning (NINA) en syk rein (ved hjelp av GPS-sporing), som senere […]


Gull, røkelse og myrra

I Matteus 2,11 står det skrevet De gikk inn i huset og fikk se barnet hos moren, Maria, og de falt på kne og hyllet ham. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra. Bibelen sier ikke så mye om vismennene annet enn at de kom fra Østen. […]


Arganolje – friskere hud med geitefjøslukt?

Min mor hadde vært i selskap og blitt overbevist om at hun måtte prøve et nytt hudprodukt, arganolje. Den høye prisen på innvandrerbutikken hadde visst imponert, og hun slo til. Huden ble myk, men plutselig luktet det geitefjøs! Arganolje ekstraheres fra frukten til argantreet som vokser i Marokko. Oljen inneholder vitamin E og omega-6 og […]


Vi trives med å måke

I går ville jeg ha skryt for å ha måket parkeringsplassen vår, men kona var ikke imponert. Hennes påstand var at menn egentlig liker å måke; litt tid for seg selv og småprat med naboene. Jeg holdt på å bli fornærmet (jeg hadde jo vært ute og måket en god stund!), men så innså jeg […]


Karamellisering av sukker

Adventskalenderen for 4. desember var bygging av pepperkakehus. Matteus spiste seigmennene og jeg fikk meg en solid forbrenning på ringefingeren, suksess! Men hva er det som skjer når vi smelter sukker? Det viser seg at det er en komplisert prosess, som består av mange ulike reaksjoner. Sukkeret går fra å være i fast form til […]