Barn og unges konstante bruk av skjerm, er det skadelig eller er det fremtiden?

Av Bendik Schönfelder

Samfunnet vi lever i utvikler seg stadig, barn og unge påvirkes som en følge av dette. Deres oppvekst er veldig annerledes enn da jeg var barn. Da jeg vokste opp var det sjeldent jeg fikk være på PC eller se på TV, dagens barn og unge har til enhver tid tilgang til internett eller en form for skjerm. Denne tilgjengeligheten og det at de aller fleste unge nå til dags bruker mye timer i løpet av hverdagen sin på å se på en skjerm påvirker dagens ungdom på forskjellige måter. Er dette en utvikling man burde være varsom for eller er det en positiv utvikling, dette er spørsmål jeg kommer til å diskutere i denne bloggen.

Den kommende generasjon

Det at teknologien har utviklet seg så mye som den har gjort de siste årene har hatt sin innvirkning på barn og unge som har vokst opp i denne perioden. Barn som er født i generasjon z har vokst opp med skjerm og data som et verktøy (Worldline, U.Å). Den nyeste generasjon kalles for generasjon Alpha, ifølge worldline vil skjerm og data være en måte å leve på. I kapitelet teknologisk danning beskriver Løvlie et begrep som går på dette, nemlig forholdet mellom menneske, dyr og maskin. Løvlie kaller dette for «kyborgen», det symbiotiske forholdet mellom menneske, dyr og maskin. Kyborgen er også en metafor for den postmoderne teknokulturen (Løvlie, 2011, s. 352). Man kan argumentere for at vi alle er kyborger i dagens samfunn, selv for de eldre i samfunnet bruker en form for skjerm så å si hver dag. Den digitale kompetansen til Milleniums generasjonen regnes å være veldig høy, men det kommer til å bli en helt annen ting for generasjon Alpha. De vil ikke kjenne en verden uten virtuell virkelighet, smarttelefoner eller pc-er.

Nylig i en forelesning nevnte en av foreleserne at data er blitt en mer og mer sentral del av skolehverdagen. Ved å se på den digitale utviklingen til verdenen vi lever i kan man tenke seg til at vi snart vil ha en form for virtuell læring der man tar på seg VR-briller for å ha undervisning der hver og en elev har på seg hvert sitt par med briller for å lære.

Hva er skjermavhengighet?

Å bruke digitale enheter er i seg selv ikke et problem, det finnes mange goder med bruk av teknologien vi har tilgang til. Det var spesielt viktig med teknologi nå som det var en pandemi i verden at folk har tilgang på teknologiske hjelpemidler. Barn og ungdom i Norge (og verden over) hadde undervisningen sin digitalt under pandemien, så det viser til at det har vært positivt å ha tilgang på skjerm. Problemene viser seg først når man bruker skjermen for mye i løpet av dagen, og begynner å vise symptomer på adferdsavhengighet (Matuszak, 2022). Disse symptomene kan være mangel på selvkontroll, aggressivitet eller å trekke seg tilbake i sosiale sammenhenger.
Nå til dags merker jeg at flere bruker skjerm og da spesielt sosiale medier for å søke sosial interaksjon med andre. Ifølge Matuszak er dopamin en kjemikalie som frigis under sosial interaksjon. Over tid vil man trenge mer og mer aktivitet for å frigjøre dopamin for å få den samme behagelige responsen som før. Derfor kan det å sjekke telefonen for å frigjøre dopaminet til hjernen bli en vanedannende syklus som igjen skaper avhengighet.

Er skjermavhengighet noe vi burde være urolig for?

Søker man på ordet «skjermavhengighet» på google får man opp «hvordan få slutt på skjermavhengighet», «tegn på at barnet ditt er skjermavhengig» og «skjermavhengighet er som dop». Alle disse treffene forteller en historie om at det å være på skjerm er dårlig og noe man burde få slutt på. I en artikkel fra NRK skrives det at det finnes to nye studier som kan fortelle at barns skjermbruk kan påvirke både den kognitive og den sosiale delen av hjernen negativt. Noe som kan minne om det Matuszak nevnte tidligere i innlegget.

Med alt som man finner når man søker på internett om barn og unges bruk av skjerm kan man begynne å lure på om det finnes det noen positive sider ved denne konstante skjermtittingen? Personlig synes jeg at dagens ungdom er veldig engasjerte i ting som skjer rundt omkring i verden og de er veldig teknisk oppegående. Som jeg nevnte tidligere, er samfunnet i utvikling når det kommer til teknologi. Det at ungdommen bruker så mye tid foran skjerm og blir mer og mer adept til å bruke denne teknologien kan være en veldig positiv ting for fremtiden. Ifølge Worldline kommer generasjon Alpha til å bli den mest utdannede, den mest teknologisk kunnskapsrike og den rikeste generasjonen noen sine. Det går an å tenke seg til at nylige hendelser og en vanskelig økonomi vil ha en innvirkning, spesielt på det siste punktet. Men, personlig er jeg helt enig i det, folk har allerede lagt merke til at fremtiden ligger på internettet og dermed vil de neste generasjon ha en gigantisk fordel.

Det er viktig at vi som fremtidige lærere klarer å nå frem til dem, skjønne hva som interesserer dem og videre. Jeg mener at denne såkalte skjermavhengigheten til ungdommen som de eldre pleier å gi et negativt omdømme er noe vi burde se på med andre øyne. Det kan være en positiv endring at man bruker det som interesserer ungdommen nå til dags for å samhandle og kommunisere med den kommende generasjonen.

Skjermavhengighet på skolen

Dagens ungdom bruker utvilsomt mer tid på data eller telefon skjermen enn tidligere generasjoner, og mest sannsynlig vil digitale hjelpemidler være en stor del av samfunnet i årene fremover. Men det som har vært det store spørsmålet i denne teksten er om det er skadelig at ungdommen bruker så mye tid på det digitale. Den eldre generasjonen har ofte fordommer mot at unge bruker så mye tid på data og telefonskjermen og sier at man får firkantete øyne ved å se for mye på en skjerm. Forskningen sier at det kan føre til diverse negative symptomer. Men er det ikke da veldig rart at lærere i skolen nå skal gå over til å bruke mest mulige digitale ressurser. Lærebøker er på vei ut i skolen, dette er noe som er til felles i de aller fleste skoler, enten så er det på grunn av økonomi, eller så vil skolen sette søkelys på digitale ferdigheter. Uansett hva det er så synes jeg det er rart at de voksne for det meste sier at barn er alt for mye på skjerm, og påpeker hvor skadelig det er. Spesielt med tanke på at mesteparten av dagen på skolen skal elevene sitte på skjerm og lære, jeg har stor forståelse for at elever da også vil bruke mer tid hjemme for å gjøre morsomme ting på internettet. Verden er i utvikling, den er ikke det samme som for 20 år siden, da alt var så enkelt og flott, internett var det ytterst få som hadde, familier hadde gjerne bare en felles kasse-tv i stuen, det var en mer «sosial tid» som foreldrene mine ofte sa til meg. Forskning sier mye om hva som er skadelig og hva som er skadelig for kroppen og psyken, men når verden utvikler seg i en retning er det veldig vanskelig å stå imot endringen, spesielt når den blir dyttet på deg uten at du har et valg. Det er nøyaktig dette som skjer med barn og unge i dag, voksene sier at skjerm er farlig, hold deg unna skjermen eller så får du firkantete øyne, men det er dog bestemt at elevene skal bruke mer og mer pc i skolehverdagen sin.

Kilder

Løvlie, L. (2011). Teknokulturell danning., Dannelsens forvandlinger (2. utg, S. 347-371). Pax Forlag.

Matuszak, S. (2022). Utforsking av skjermavhengighet og dens effekter.  https://www.yoair.com/no/blog/anthropology-exploration-of-screen-addiction-and-its-effects/

NRK, (2019). Skjermbruk kan hemme barns hjerneutvikling. https://www.nrk.no/viten/ny-forskning-fra-ntnu-og-usa-viser-at-skjermbruk-kan-hemme-barns-kognitive-og-sosiale-evner-1.14768801

Wordline (u.å). Generasjon Alpha – Fremtidenes brukere. https://www.bambora.com/no/no/artikler/generasjon-alpha-fremtidens-brukere/

Dette innlegget ble publisert i Barn og ungdoms mediebruk, Digital danning, Digital teknologi i skolen, Medieavhengighet, Skjermbruk i skolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *