Er det skadelig å bruke for mye tid bak en skjerm?

Av Christopher Fasting

I dagens samfunn er bruk av sosiale medier blitt normalisert. Vi bruker telefon og PC til nesten alt. Både på skole, jobb og generelt i sosial livet bruker vi sosiale medier for å holde kontakt med venner, få informasjon om hva som skjer i verden, gaming etc. Vi har rett og slett blitt avhengig av våre digitale duppedingser som følge av at vi lever i den teknologiske tidsalder. Mange barn og voksne bruker for mye tid bak en skjerm. Hvorfor er det slik, og hvilke skader kan komme av for mye bruk av sosiale medier?

I dette blogginnlegget vil jeg derfor ta for meg utfordringer knyttet til barn og unges digitale mediehverdag. Barn idag er de første menneskene som vokser opp i en «smart verden». Fra spedbarnsalder fylles livene deres av interaktiv teknologi som intelligente høyttalere, sosiale medier og et usynlig internett som strekker seg over kloden og kobler sammen alt og alle.

Men kanskje viktigst av alt, barn omgis av skjermer. I en tid hvor nettbrett, smarttelefoner, datamaskiner er så lett tilgjengelig for de fleste barn i den norske skole, ønsker jeg å diskutere hvorvidt skjermtid kan ha negative konsekvenser for barn og unge.

Helsedirektoratet har kommet med anbefalinger til barn og unge mellom 5-17 år om å begrense stillesitting, særlig skjermtid på fritiden. Det viktigste er at barn og unge får tilstrekkelig tid til lek og fysisk aktivitet i løpet av skoledagen og fritiden gjennom uken, gjerne sammen med andre. En balanse mellom skjerm og andre aktiviteter, vil også kunne være bra for øyehelsen. (helsedirektoratet, 2022). Begrunnelsen til helsedirektoratet bygger på en rapport fra verdens helseorganisasjon som viser at mye stillesitting kan gi uheldige helseeffekter, kan virke hindrende for normal vekst og utvikling, samt at stillesitting er forbundet med depresjon. (NIH, 2020)

Sett i lys av anbefalingene fra verdens helseorganisasjon og helsedirektoratet er det stillesitting i kombinasjon med skjermtid som er bekymringsverdig.

I skolen vil skjermene være et alternativ til skrivebøker og lesebøker hvor elevene vil sitte stille uansett. Nettbrett og datamaskiner kan være et mer effektivt arbeidsverktøy enn de tradisjonelle penn og papir. Egne erfaringer fra skolen sier også at det går raskere å komme igang med arbeid ved bruk av digitale hjelpemidler, til tross for at det tar tid å hente datamaskiner på et datarom og at elevene skal logge seg inn. Det virker som at elevene er mer motivert til å jobbe, særlig med tekstarbeid på datamaskin enn med penn og papir. I tillegg må man jo tenke på alle de med forskjellige forutsetninger. F.eks elever med dysleksi. I et skoleperspektiv vil jeg si at barn og unges skjermtid ikke bør sees på som et problem i skoletiden om det ikke overskrider en viss grense. I en artikkel hentet fra utdanningsnytt.no kommer det frem at mange lærere og elever mener at skjermen ofte reiser en elektronisk vegg mellom elevene. Og mellom elevene og læreren. Den virker forstyrrende for konsentrasjon og gjør en felles samtale i klasserommet vanskelig. I tillegg til at det blir vanskelig for lærer å overvåke hva alle 30 elevene i klasserommet faktisk gjør bak en skjerm til enhver tid. (Utdanningsnytt, 2009).

Dette er en relativt gammel artikkel, men det er minst like relevant i dag. Det er veldig viktig at lærer setter klare rammer og forventninger til elevene når man skal bruke digitale verktøy i klasserommet. Dette er noe jeg har erfart selv. Dersom jeg ikke er tydelig nok, og ikke setter begrensninger for bruken, vil ikke bruken av PC være hensiktsmessig.

Men i all hovedsak er hovedproblemet at skjermene erstatter lek og fritidsaktiviteter for elevene.

Jeg mener absolutt ikke at barn og unge ikke skal bruke skjerm i det hele tatt på fritiden sin, men at den må begrenses! For mange unge så er dataspill en fin måte å koble av fra omverden. Veldig mange barn er flinke i diverse spill og kan bidra til en viss form for mestringsfølelse som vil hjelpe dem på andre områder i livet. Samtidig kan det være veldig sosialt. Mange unge sliter med å skaffe seg venner på skolen, og føler seg ikke komfortable med å prate med folk. Bak en skjerm er det lettere å ta kontakt, og føle at de er en del av noe.

Men dette kan føre til skade på sikt. Skjermbruk blant unge fortsetter å øke og det er mye forskning som tyder på at mye bruk av skjerm er helseskadelig og avhengighetsskapende. I samme anbefalinger som nevnt tidligere fra helsedirektoratet skriver de også at barn og unge mellom 5-17 år bør være i fysisk aktivitet gjennomsnittlig 60 minutter per dag i moderat til høy intensitet. Det er godt kjent at inaktivitet kan føre til høyt blodtrykk, diabetes type 2, hjerte- karsykdommer og fedme, samtidig at inaktivitet kan hemme læring. Allikevel viser helsedirektoratet gjennom undersøkelser at kun 40% av 15 årige jenter klarer å oppfylle denne aktivitetsanbefalingen. Dette gjenspeiles også i verdensbankens rapport som viser at Norge ligger høyt på lista over land med høy grad av fedme. 

Jeg er fortsatt ung selv, og vet akkurat hvor avhengighetsskapende smarttelefoner og datamaskiner kan være. I min barndom hadde ikke teknologien tatt av. Jeg fikk min første telefon når jeg var 14. Den var ikke mye å skryte av. Vi lekte ute, vi gikk til våre venner uten å ringe for å spørre om de ville gjøre noe. Vi satt aldri inne, siden det rett og slett var ingenting å gjøre. Jeg synes oppriktig litt synd i barn og unge i idag som ikke har opplevd den samme tiden, med hjemmetelefon etc. Ifølge en artikkel fra NTNU har 95% av nordmenn smarttelefoner, og nærmest like mange har datamaskiner og tv-er. Dette vil jo selvsagt medføre at barn og unge er mindre ute og leker, møter nye folk og generelt være i bevegelse.

Idag har også barn og unge tilgang på nesten alt av informasjon og diverse på internett. Personlig synes jeg det burde være mer restriksjoner på hva barn har lov til å se på. Det finnes utrolig mange dårlige forbilder der ute som barn blir å se opp til og prøve å være som de. I sosiale medier, spesielt tiktok og instagram får unge kontinuerlig videoer og informasjon om hva enn det skulle være. Dette kan være innlegg som framstiller ett dårlig kropp syn, usunne idealer, og feil kvinne/mannsyn. Når mennesker er så unge, er man veldig påvirkelige. Ifølge en fagartikkel hentet fra sykepleien.no sies det at unge gutter og jenter blir lettere påvirket av sosiale medier enn eldre mennesker. Angst, depresjon og dårlig selvbilde rammer oftere jenter enn gutter, mens aggressive reaksjoner og atferdsvansker rammer gutter hyppigst. (sykepleien, 2019). Dette er absolutt noe jeg har merket selv. Man blir veldig påvirket av ting man leser og ser på sosiale medier.

I dette blogginnlegget ville jeg ta for meg hvorvidt skjermtid kan ha negative konsekvenser for barn og unge. Jeg mener først og fremst at det kommer an på hvordan man bruker skjermen som er problemet. Sitter man stille foran en skjerm hele dagen, er det naturligvis ikke bra. Men når det kommer til skjermtid, er det forskjell på å bruke 1 time foran en datamaskin å spille dataspill, enn at man bruker 1 time på telefonen mens man går til og fra trening. Begge tilfellene beregnes som skjermtid, men det er bare den ene hvor man sitter stille. Forskningen viser at barn og unge bruker mye av fritiden sin foran skjermen, i kombinasjon med stillesitting. Som sagt er Norge på topplisten i en fedmerapport fra 2020. Det er åpenbart forskjell på skjermtid i forbindelse med læring, og skjermtid i forbindelse med underholdning. Som lærerstudent tror jeg små grep i skolen kan hjelpe elevene med å redusere skjermtid og sittestilling, som å ikke bruke smartboard og datamaskiner til annet en læring. I bunn og grunn er det ikke så mye vi lærere kan gjøre med hva elevene bruker fritiden sin på, men det er mulig å inspirere elevene til aktiviteter de kan gjøre på fritiden sin og generelt være et godt forbilde.

Litteraturliste

Helsedirektoratet. (2022, 9. mai). Stillesitting og skjermbruk for barn i skolealderen: Oversikt: https://www.helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/stillesitting-barn/

Utdanningsnytt. (2009, 9. oktober). Skolen og skjermen: Oversikt: https://www.utdanningsnytt.no/skolen-og-skjermen/154333

Sykepleien. (2019, 13. Desember). Hyppig bruk av sosiale medier kan gi ungdom psykiske utfordringer: Oversikt: https://sykepleien.no/forskning/2019/11/hyppig-bruk-av-sosiale-medier-kan-gi-ungdom-psykiske-utfordringer

Norges idrettshøgskole. (2020, 26. November) Nye WHO- anbefalinger om fysisk aktivitet: Oversikt: https://www.nih.no/om-nih/aktuelt/nyheter/2020/november/nye-who-anbefalinger-fysisk-aktivitet/

Dette innlegget ble publisert i Barn og ungdoms mediebruk, Fysisk helse, Skjermbruk i skolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *